El pla d’ocupació: una nova ocasió perduda de reformar l’Administració Pública Catalana

Desprès d’anys i panys de retallades, desmantellaments, ventes, privatitzacions y campanyes de desprestigi tant per als empleats públics com per als serveis públics, recordàvem el que deia en aquest article del mes d’abril, l’admirat Joan Subirats,   que “ya no se puede ir tirando”. Ni incrementalismo ni decrementalismo, así a secas.

Doncs resulta que en aquesta data hi havia rondant l’anomenat  pla d’ocupació per a la racionalització de l’organització i l’optimització del personal al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (2012-2014)  i la primer mesura, o sigui, simplement pel fer de donar-li aquest nom, va ser:

“…la mesura legal relativa a la reducció de la jornada dels llocs de treball ocupats per personal interí de l’àmbit de la Mesa Sectorial de negociació del personal d’administració i tècnic, i la reducció del percentatge dels llocs de treball que poden ser susceptibles de realitzar una jornada i horari de dedicació especial…”

Per cert que en aquella taula sectorial també s’establia

”…la reducció del percentatge dels llocs de treball que poden ser susceptibles de realitzar una jornada i horari de dedicació especial…”

Qüestió que encara avui no s’ha finalitzat, com molt bé reflexa aquesta nota informativa, de CCOO. Mesa Sectorial de 15 de juliol de 2013

La reducció de jornada del 15% per al personal interí s’aplica a 6.534 empleats públics i es manté la seva duració fins al 31 de març de 2014, però la suspensió de la jornada de dedicació especial (40 hores) a 174 llocs de treball i no a 221 jornades, com es va acordar. Les regles, companys, no s’apliquen a tothom de la mateixa manera…oi?

Amb aquest pla, que anomenarem, per estalviar, pla Pre-ocupació es tractava de realitzar una diagnosi en tots els departaments de la Generalitat i elaborar unes conclusions i accions en un temps record que es fixava en juliol de 2012. Naturalment la realitat s’imposà i el pla s’endarrereix fins ara, juliol de 2013.

Tot això naturalment amb el més absolut secretisme i obscurantisme, manca  de participació i, per descomptat, transparència cero.

Altra oportunitat perduda. (i ja van van…!!!!!).  “Seguimos tirando”. Solament. Amb tots els vicis d’abans i amb tots els defectes d’ara. Com si no passes res. I amb tot el personal intentant no moure’s no fos cas que li arribés el tsunami “amputador”. En aquest estat de coses, que algú ens digui de quina manera els empleats públics podem ser creatius, aprofitar per a innovar, per a crear processos que analitzin els vicis, que proposin noves solucions.

Senyors/es gestors polítics, Sra. Ortega, vicepresidenta del govern de CiU dels millors: per a fer una diagnosis, s’ha de trepitjar el terreny, parlar amb la gent, amb tots els treballadors, no sols amb “alguns caps”, per a obtenir les dades necessàries per saber què fem, com ho fem i quines dificultats tenim. De fet, som nosaltres qui hem de difondre el que fem als departaments.

Resumint: fer un veritable procés participatiu, però participatiu de debò, amb aportacions dels treballadors, valorant aquestes aportacions i modificant els objectius si el treball de camp demostra que l’objectiu teòric no s’ajusta a l’observació empírica. És així com es poden començar a realitzar canvis a les administracions públiques. Es així com es podria aprofitar aquesta època per a treure quelcom de positiu, per a tornar la il·lusió, l’orgull i el dinamisme als empleats públics, a una administració pública al servei dels ciutadans, al servei del bé comú.

I  s’ha de ser però que molt i molt transparent.

Però, la realitat d’aquest pla Pre-ocupació, extremadament decebedor, és la que es va materialitzar el 10 de juliol.

Per un costat a la sessió informativa del Parlament de Catalunya a la Comissió d’Afers Institucionals  amb la Vicepresidenta Ortega presentant-lo. La sessió, la podeu seguir en aquest link , amb les intervencions dels grups parlamentaris. Us ho aconsellem, malgrat el temps que dura, però si voleu, aquí teniu les nostres opinions al respecte

  1. No hi ha diagnosis. No hi ha dades. No s’ha facilitat cap documentació. Els grups parlamentaris han d’escoltar sense cap documentació. Els consideren i per tant també a nosaltres, subjectes passius. No es pot opinar si no disposen de la documentació prèviament.. El procés que s’ha dut a terme amb obscurantisme, acaba igual. Manca de respecte i la prepotència.
  2. Ortega parla de negociació. No va haver-hi cap negociació.
  3. No fa menció a cap de les propostes dels sindicats. Desmantellar no és reformar
  4. També parla i repeteix dues vegades que el pla Pre-ocupació, s’ha fet amb participació. Ja,ja,ja. De riure si no fos perquè és dramàtic. Els empleats públics no hem participat. No hem participat. No hem participat. No hem participat
  5. 220.000 persones afectades: facilitar mobilitat, intercanvi, flexibilitat..i afegeix que ho faran legalment. Faltaria més!!!
  6. Diu que no farien acomiadaments “massius”. Ho deixem tal qual. Traducció: sí que hi haurà acomiadaments i l’únic que hem d’esbrinar és  què vol dir per al Govern i per la Sra. Ortega el terme “massiu”.
  7. Diu la Vicepresidenta que li hem d’estar agraïts per no haver acomiadat empleats públics i ho diu d’una manera molt original, repetint durant dues vegades un fet misteriós: algú va anar al seu despatx i li va dir que tot li aniria molt millor i s’evitaria problemes si acomiadés empleats públics i ella no li va fer cas. No ens va informar  qui s’havia atrevit a fer-li aquesta proposta tant deshonesta.
  8. Els grups parlamentaris pregunten: pels llocs de treball, què vol reduir: Quants? Com? Qui?  Quin és el model?. El Grup parlamentari de CiU diu que la paga s’ha de treure als empleats públics perquè té la culpa Espanya. L’argument que serveix per a tot. I l’únic. Que consti que el pla Pre-ocupació s’ha fet des de Catalunya. Per si de cas.

Hem de dir que parlem de condicions de treball per a empleats públics, però sobre tot, parlem del model de Funció Pública i no ens agrada gens ni mica..

La nostra diagnosis és que la Funció Pública es vol desmantellar. I comença avui. Ja sabeu la diagnosis de la Comissió d’experts :  disminució empleats públics, incrementar  alts càrrecs, privatitzacions a dojo, disgregació, fragmentació…

Mentrestant, a la Funció Pública, amb els sindicats es dona la pantomima de sempre: no hi ha dades, no hi ha informació, no hi ha negociació. Ah, sí, aquest power point i que els representants sindicals escriguin a mà. Com els nens a l’escola…sols que no som nens i representem a molta gent, així que quan pretenen menysprear als representants sindicals ho estan fent a tot el personal, el seu personal.

La nota que va fer CCOO de la reunió del 10 de juliol.

També aquí havia una suposada comissió de seguiment del Pla  amb participació dels representants sindicals i aquesta participació ha suposat un total de 4 reunions, inclosa aquesta del 23 de juliol .

Vet aquí el model de participació.

La Red Pública

Anuncios

Una respuesta

  1. […] un tema prioritari, que està expressament recollit en els  nostres objectius i del que hem fet molts posts, ordenats amb aquesta etiqueta de transparència: si cliqueu al núvol de paraules del bloc aquesta […]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: