BAIXES PER MALALTIA: noves fórmules de retallades

Tot es va acomplint taxativament. Ara ens imposen les rebaixes per malaltia, IT (Incapacitat temporal). Veiem:

Aquí teniu el link per arribar a la primera instrucció 5/2012 de Funció Pública de 15 d’octubre, signat per la seva secretària, Pilar Piferré i titulat: ” justificació d’absències per motius de salut i per assistència a consulta mèdica del personal al servei de l’administració de la Generalitat”

Amb aquests aclariments a l’articulat

–          Si un dia no vas a treballar o bé has de marxar de la feina per estar indisposat/da, pots justificar-ho i no cal agafar la baixa. Per tant cobres el 100% d’aquell dia. Cal avisar telefònicament (com es feia fins ara) al teu superior i l’endemà, quan tornes a la feina, has de presentar un justificant conforme has anat al metge. No és un justificant mèdic sinó un justificant que et pot fer el personal administratiu (ja sigui de la seguretat social o de la teva mútua privada) conforme has anat a visitar-te, fent constar la data. Si estàs a la feina i et trobes malament, et pot fer el justificant el propi metge del Servei de Prevenció.

–          Si passa més d’un dia i encara no et trobes bé, el segon dia si que has d’agafar la baixa, però et comptarà només a partir del 2n dia. Per tant, cobres el 100% el primer dia i el 50% el segon dia. El segon dia d’estar indisposat, és el primer dia de la baixa. Aquesta baixa s’haurà de lliurar, com sempre, en el termini de tres dies, sens perjudici que l’empresa pugui demanar que li avancis la baixa per fax, etc. per evitar el recàrrec de la seguretat social si la baixa entra fora de termini.

Quan en un mateix mes, la persona s’indisposa 3 dies solts o més, ha de recuperar les hores dins el mateix mes o el següent.

 VISITES MÈDIQUES  EN HORARI LABORAL

Cal justificar-les amb un paper on posi data, hora d’entrada i de sortida. També cal acreditar que no es pot anar a la visita mèdica en hores de feina amb un document del centre mèdic conforme no has pogut anar a una altra hora.

 TRACTAMENTS DE REHABILITACIÓ O DE LLARGA DURADA

Cal acreditar que no és possible fer la rehabilitació o el tractament en horari laboral.

Comentaris d’urgència de la Red Pública

 – Tindrem els malats crònics que malauradament es trobaran malament més de dos dies al mes: fatiga crònica, processos de llarga durada(càncer, diàlisi, fibromialgia…etc)

– Tindrem als nostres companys del serveis sanitaris donant salts d’alegria per la burocràcia que els hi vindrà, tant professionals sanitaris com serveis administratius

– Tots estarem molt contents i cofois ja que de nou i públicament es demostra la confiança que els gestors polítics tenen en els seus empleats públics. Sí, perquè la mesura es justifica per dues raons principals: l’esperit recaptatori, i el control de l’absentisme.

La primera ja la coneixem prou, seguim pagant els empleats públics la estafa financera i la segona, cas que sigui certa, sols reflexa la incapacitat dels gestors institucionals en la seva gestió. Hi ha normes, controls suficients. Que s’apliquin. No fa falta res més.
Suposo que a ningú “se’ns ha ocorregut” preguntar el per què no s’apliquen aquestes mesures a la élite financera, que també incompleixen totes i cadascuna de les normes reguladores que havien d’acomplir. Ja que han fet “absentisme” de les seves obligacions, modifiquem les lleis per, al menys, si ho fan, que no cobrin. Però, companys, això no ho farà ni el Govern de CiU ni el del PP. Ni Mas ni Rajoy. Nosaltres som més fàcils.

I aquí al link a l’altra instrucció, la 4/2012 sobre “compactació de la reducció de jornada per cura d’un fill o filla menor de sis anys”

–          Estem parlant del primer any.

–          S’aplica a tothom el mateix criteri.

–          Si hi ha un canvi de departament durant el primer any o bé la persona marxa pel motiu que sigui (finalització del contracte, excedència, etc.) ha de retornar els diners avançats pel departament. El retorn es farà tot de cop.

i la nota informativa sobre les modificacions legislatives del règim de permisos i vacances del personal al serve de l’administració de la Generalitat

Comentaris La Red pública

Quant les companyes (quasi totes som dones), compactem, estem fent en 4/ 6 mesos, el que podria haver estat la reducció de jornada en 1 any.  Això depèn de si agafem mitja jornada o un terç

Què passa? Doncs que amb la nova normativa, quan tornes al lloc de treball, continues rebent la mateixa reducció (sigui 60% o 80%), encara que treballis tota la jornada.

Cas que volguéssim continuar amb la jornada reduïda durant aquest primer any, patiria una nova reducció sobre aquest 60% o 80%. O sigui:

a)     Les que cobràvem el 80% (el terç de reducció), si tornem amb horari normal, continuem cobrant el 80%. Si tornem amb reducció, cobrem el 60%

b)     Les que cobràvem el 60% (mitja jornada), si tornen amb horari  normal, continuem cobrant el 60%. Si tornem amb reducció, cobrem el 20%

c)     I si per alguna d’aquestes causes: fi nomenament o contracte, excedència, llicència sense sou, es donem de baixa durant aquest primer any, en què hem compactat la reducció, hem de retornar de cop tots els diners que ens varem pagar.

 A bote pronto, sen’s acudeix

–          La impossibilitat d’aguantar sis mesos amb un 20% de sou per les companyes que triem la mitja jornada.

–          La impossibilitat de triar un percentatge de reducció diferent al triat a l’inici.

–          Aquesta retornada de diners “de cop”, en temps de crisi, segur que ha estat dissenyada per algú/na que té “especial interès”, en facilitar una miqueta la vida a les persones

–          Es una manera excel·lent de donar un gran impuls a les mesures de conciliació de la vida familiar i laboral i portar més catalanets al mon.

Alguna cosa més que veieu?

Podeu accedir a un quadre molt complert, fet per CCOO Ensenyament

I  si us ve de gust, a tot l’historial detallat: acords, negociació…etc.

I si us interessa, aquí teniu la notícia a El plural.com. , on podeu veure les justificacions de la mesura, que comentaven abans.

Afegim que si avui en dia, al segle XXI, l’objectiu és el que diu el  Boletín Oficial del Estado:  “ahorrar gastos de personal e incrementar la calidad y productividad del empleado”, va pel bon camí, ja que estem contents i satisfets, ens sentim respectats i valorats pels responsables màxims, i per tant amb aquestes condicions segur que incrementarem la “productivitat”.

A la Red pública estem preparant un post amb el significat d’aquesta paraula aplicada a les administracions públiques i a la relació del temps de presència amb aquesta suposada  “productivitat”.

I per finalitzar, no hem pogut evitar, ja que hem hagut de consultat el maleït Decret publicat al BOE  Núm. 168 Sábado 14 de julio de 2012, presentar-vos els altres dos paràgrafs que ens aplicaran “taxativament”. És millor estar previnguts i actuar abans:

Aquest text ja permetrà al Govern acomiadar empleats públics, funcionaris, que no acceptin els trasllats.

 I aquest altre…

 

…apunta directament al personal laboral, mitjançant la suspensió dels convenis col·lectius i els acords signats pels sindicats quan es produeixi “ una alteració substancial de les circumstàncies econòmiques”.

O sigui, en qualsevol moment que decideixin.

Respecte a interins i personal laboral eventual, no cal dir gaire cosa…

La Red Pública

Anuncios

5 comentarios

 1. […] avanzados. Esta excusa sigue utilizándose hoy en día por la Funció Pública catalana en las ya famosas y erráticas ínstrucciones sobre justificaciones de ausencia para los empleados públicos. Sugerencia a la Sra. Piferrer, Secretaria de la Funció Pública: ¿por qué no le pide […]

 2. […] aprofitar la conjuntura per anar traient instruccions  vergonyoses / vergonyants com les famoses sobre justificació d’absències, que a més d’atemptar contra la salut del personal i pervertir el Sistema de Salut, crea […]

 3. Hola… soc un noi de 25 anys treballador de línees forestals Linfortt.sl. El passat 21 de setembre del 2014 em vaig fer mal en un testicle al estar pujat a dalt d’un arbre fent podes com faig normalment… amb la mala “pata” que al cap de 2 dies se’m vara inflar l’epidídim que es el tub secundari del testicle… va passar el cap de setmana i el dilluns al finalitzar el treball tenia un inflor d 2cmx4cm… vaig anar al cap mes proper i em varem dir que no pudia treballar el dia següent, que prengués antibiòtic i ibuprofè…
  Per estar mes segur volia una visita o un informe d’algun neuròleg o neuròloga… vaig demanar hora per seguretat social i tingué 2 visites per novembre i desembre… sense cap solució… i només em donen mes antibiòtic i ibuprofè… al final tingué varies revisions a mútua Asepeyo que és realment qui em tenia que atendre per accident laboral … a dia d’avui he fet dues visites aquest mes a un centre privat amb un neuròleg especialitzat… ara per sort desprès de 4 mesos començo a millorar i tinc el tub d l’epidídim inflat a uns 1cmx1cm… jo la veritat no sé què fer… em queden 4 dies de la 4 tongada de 15 dies d’antibiòtics, i aquest que prenc es el mes fort de tots. Necessito ajuda per algú que sàpiga com tractar aquests casos i solucionar com fer que la seguretat social s’entengui amb Asepeyo perquè m’han posat i dit com si fos una malaltia comuna i és un accident de treball clarament reconegut per l’empresa i per tota la gent de treball… ajuda si us plau… att alex 🙂

  • A la vegada l’ única solució que hi ha vist el neuròleg especialitzat és que segurament m’hauran d’operar perquè l’epidídim m’ha quedat danyat al pressionar-li i estirar-lo al mal gest que vaig fer treballant… però jo estic segur que si abans ho haguéssim tractat o operat d’alguna manera urgent no estaria a punt de perdre la funció d’un testicle… algú em podria donar algun consell.. o ajuda??

   • Gràcies per explicar la teva experiència, Alex
    T’ hem contestat via mail, malgrat que segons deduïm, la teva feina no es desenvolupa a les administracions públiques.

    Ens hauries de dir si estàs afiliat o no i a quin ram et correspon.
    Si ho estàs, has d’anar al teu sindicat, que si és CCOO, t’informaran del procediment a seguir per a poder fer que la mútua s’encarregui i tracti el teu problema amb rigor. Ho ha de fer, donat que és un accident laboral, però malauradament és habitual que no ho faci.
    Cas que no estiguessis afiliat, també pots acudir al sindicat, però hauries de pagar l’assessorament
    Esperem que et serveixi la resposta.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: